Anya(g)i Ambíciók

Hogyan vészeld át a nyári szünetet, ha otthon dolgozol?

Eredetileg azzal a címmel akartam írni, hogy:

10 tipp, hogyan dolgozz otthon a nyári szünetben

Aztán hamar lemondtam róla, mert amellett, hogy nemhogy tíz, de 1 igazán jó tipp sem jutott eszembe, én magam sem jutottam géphez az utóbbi két hétben este 10 előtt.

Ronaldo, Messi és Iker Casillas minden este 9 után jönnek be az udvarról, és eddigre kerül ágyba a két kis Iker is. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora elkészítése, megetetése, elpakolása, minimális rend és tisztaság, tiszta pelenka, tiszta ruha, játék, mese, közös program, vagy legalább fél füllel odafigyelés bőven kitölti az egész napot.

A 14-16 órás műszak végén pedig már fizikailag és szellemileg is annyira leépülök, hogy nem vágyom másra, mint az ágyra. A legsürgősebb papírmunkákon kívül kreatív, alkotó tevékenységre már nem futja az erőmből.

És, úgy látom, nem csak nekem… A nyári szünet előrehaladtával egyre többször találkozom az éterben szálló anyai segélykiáltással:

Hogyan csináljam?

anya-gyerekek-kozott-telefonnal

  • Mert van olyan munka, amit egyszerűen muszáj elvégezni.
  • Mert alapvetően azért lettünk vállalkozók, mert szeretnénk több időt és energiát a gyerekekre, a családra.
  • Mert most a gyerekek is még többet szeretnének belőlünk és a “szolgáltatásunkból” = non-stop szupermarketmi, nyári akciókkal

Vállalkozó anyukák!

1. Nem vagytok/ vagyunk egyedül! (Ez nem tipp, de segíthet…)

2. Váltsatok stratégiát a nyárra:

Nyári stratégia, 5+1 pontban:

 

1. Térj át ERI-re, azaz az Extra Rugalmas Időbeosztásra

Kelj fel jó korán, vagy feküdj le jó későn! Ugyan ez is erőfeszítést igényel, és ha ezért nem is kivitelezhető hosszútávon minden nap, hidd el, sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni a csendes házban, alvó gyerekek mellett, mintha folyton azt kellene lesni, nem történik-e valami katasztrófa, amíg nincs rajtuk a szemed, vagy 5 (4-3-2-1) percenként felugrani, mert pisiltem-kakiltam-kérek-ezt-kérek-azt…

2. Kérj/Szerezz/ fogadj el segítséget!

Napokon keresztül nagyon nehéz egyedül kézben tartani a dolgokat. Nagy könnyebbség:

  • Egy-egy készen kapott ebéd (akár nagyitól, baráttól, akár rendelve),
  • Pár óra “nagylány a szomszédból” játszani, pelenkázni, etetni
  • Nagymama, vagy olyan barátnő, aki szívesen takarít/tereget/főz addig, amíg te ügyintézel/gépezel/telefonálsz

3. Tervezz előre (bár egy jó kis kalici vírus eléggé keresztbe tehet, és tesz is)

Írj listát a legfontosabb teendőkről. A sitty-sutty elintézhető apróságokról is. Mert ezt-azt sebtiben megválaszolni, elküldeni, letelefonálni, van néha esély. Még alvásidőn kívül is.

A lista segítségével, ha van pár perced dolgozni, nem kell azon gondolkoznod, mibe kapj, hanem rápillantasz, és nekiugrasz a legelső feljegyzésnek. Ha kész, kipipálod ÉS vastagon kihúzod. Öröm látni ahogy szaporodnak a kisatírozott sorok.

4. “Távolítsd el a gyerekeket”,  amikor tényleg muszáj napközben több órán keresztül dolgoznod. (Most nem az alvásidei – lásd 1.pont – munkáról van szó! ) Ne legyen emiatt lelkiismeret-furdalásod (elég, ha nekem van :D) Hidd el, ők jobban érzik majd magukat , mint te. Örülnek a változatosságnak, “nyaralnak”.

Nagyoknak:

  • Egy-egy jól megválasztott napközis TÁBOR mindenkinek jót tesz. A gyerekek élvezni fogják. Városokban nagyobb a választék, témában és árban is, de most már faluhelyen is vannak lehetőségek – pl. az ifi-pontok. Érdemes rákérdezni, hogy lehet-e még “last minute” jelentkezni.
  • Menjen(ek) át fél- egy napra a BARÁTokhoz. A “mi időnkben” természetes volt, hogy egymásnál lógtunk. A gyerekek szívük szerint ma is megtennék. A szülőkben van valamiféle gátlás a “bandázással” szemben. Az enyémek sokszor mennek “át”, de sokszor nálunk van sok gyerek. Az eredmény szinte ugyanaz. Ha már együtt vannak, nem igénylik a felnőtteket, sőt… 🙂

Kicsiknek:

  • Családi napközi, bölcsi. Ha van a közelben szimpatikus, megbízható, vidd! Megér hetente 1-2 nap 2-3 óra délelőtti nyugalmat, ebéddel! Nem lesz lelki sérült (főleg, ha te szívből el tudod engedni), és biztos, hogy baja sem esik. Sőt. Jót fog játszani, tanulni, önállósodni.

Nagyoknak és kicsiknek:

  • Nagyszülők! Vagy nagynénik… Hálás lehetsz, ha van fogadóképes nagyi, megfizethetetlen kincs. Hát még ha az unokatesók is ott vannak!

Babákra ez a pont nem vonatkozik. Jó esetben alszanak annyit, hogy maradjon időnk mellettük. Ha mégsem, egy-két órás, jól időzített babakocsi tologatásra “bérelj” fel valakit.

Ha pedig menni kell, akár el is viheted magaddal. Felejthetetlen élményekben lesz részed! 😀 Nekem is volt pár érdekes sztorim… 

5. Válassz: FÓKUSZÁLJ: Vagy gyerek, vagy munka!

No nem örökre, csak addig amíg az egyikkel foglalkozol. AGYBAN is! Azaz, egyszerre csak EGY valamire koncentrálj! Ezt nagyon nehéz megvalósítani, de nem lehetetlen, ha tudatosan kikapcsolod a vállalkozó éned, amikor anya vagy, és fordítva.

Ha a gyerekekkel foglalkozol, tényleg rájuk figyelj, ne az új marketing stratégiákon járjon az eszed. Bár csábító lehetőség az idő megspórolására, mégsem éri meg.

Egyrészt mert ők is megérzik, hogy máshol jársz, és ez nagyon rosszul esik nekik. Elraktározzák az érzést…  Másrészt mert úgysem leszel hatékony. Sőt  előfordulhat  – én is többször kapom rajta magam, sajnos -, hogy a gyerekre leszel mérges, ha megakaszt a munkában / gondolatmenetben, pedig  ő csak éhes, szomjas, figyelemre (a te figyelmedre) vágyik, és nem azért kakilt be, hogy téged bosszantson…

És fordítva is: Ha dolgozol, ne azon töprengj, mi lesz a holnapi ebéd, és mit fogsz alkotni a gyerekekkel.

 +1 TIPP: Legyél Maximalistából Minimalista!

Ugyanis: Otthon dolgozni otthon levő kisgyerek(ek) mellett valójában

L E H E T E T L E N !

Akárki akármit mond… Hatékonyan, elegendő ideig, agyban is ráhangolódva, kellően motiváltan, fókuszáltan, úgy hogy közben rendesen helyt álljunk anyaként és a háztartásban, az KIZÁRT! Aki mást mond, vagy hazudik, vagy UFO 🙂

Nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb leszel, ha most nem törekszel világmegváltó dolgokra. Ez nem az az időszak!

Koncentrálj a szükséges minimumra, a “muszáj” dolgokra, és végezd el csak azokat. És erre a teljesítményedre légy büszke! Mert ez sem semmi.

Fogadd el, engedd el, lazíts, ne érezz lelkifurdalást, és érezd jól magad a bőrödben!

Megérdemled a pihenést, és azt, hogy együtt élvezd a nyarat a gyerekeiddel!

(És bakker, mire ezt 5. nekifutásra sikerült megírnom, kaptam egy hírlevelet a Mogul Mom-tól, majdnem ugyanezzel a címmel és tartalommal… Nem robbanok fel és azért sem írom át! 🙂 Világ dolgozó anyái egyesüljetek! 😀 )

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!