Anya(g)i Ambíciók

Rabszolgából főnök

Egyszemélyes vállalkozóként érezted már, hogy maga alá temet a munka? Pedig ugye azért vágtál bele, mert több szabadságra, szabad időbeosztásra, önállóságra vágytál? Kezdetben teljes erőbedobással dolgoztál, hogy igazán beinduljon a dolog, és aztán, mikor minden sínre került… úgy maradtál. Egyre szaporodnak a teendők, határidők, ügyfelek, és lassan úgy érzed, végeláthatatlan rabszolgamunkát végzel, hiszen mindent (az alaptevékenységtől az adminisztráción át a marketingig) te csinálsz egyedül. Egy egyesület elkötelezett “motorjaként” pedig még gyötrőbb a helyzet, hiszen itt, legalábbis pénzben, még csak nem is kifizetődő a munkád.

Igen, ha minden jól alakul, előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor döntened kell: Hogyan tovább?

Rabszolgából főnök

Az én esetemben egyesület-fronton érett meg a helyzet a változtatásra. (A vállalkozás felfejlesztése még ezután következik, de már “rajta vagyok”. Lásd az éves tervet)

Elvi szinten több lehetőség is felmerül:

Egyszerűen “elengeded”. Ez lelkileg nagyon nehéz lehet, de érdemes mérlegelni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy “bezár a bazár”. Ha egy vállalkozás más irányt vesz, vagy túl nagy a bővülés, akár eladhatod egy részét, mint nemrég a Vintage-bazaar tulajdonosa kedves Apacuka babáit. Nos, ez nálam szóba sem jön, hiszen még nagy terveim vannak. (Pl. folyamatban levő és jövőbeli pályázatok)

Vagy úgy döntesz, hogy “Kell egy csapat!” felkiáltással meglovagolod a felfelé ívelő hullámot. Azaz felveszel embereket. A munkáltatás vállalkozás esetében nagyon komoly döntés, ami alapos ismereteket, pontos célkitűzést, tervezést, sok-sok számítást, és nem utolsósorban stabil és megfelelő nagyságú profitot igényel.

Egy jól működő, feltörekvő és nagy távlatokban gondolkodó egyesület esetében, (mint például a  Kaposvárimami) viszont nem olyan nagy ügy! Ráadásul nem kerül semmibe!

Itt ugyanis egy ismert fogalom lép a képbe:

Közfoglalkoztatás!

(Nem összetévesztendő a közmunkával! 🙂 ) Én egyszer már sikeresen alkalmaztam, 1 fővel, most úgy döntöttem, itt az ideje újra belevágni – több emberrel.

Hogy működik a rendszer?

A hivatalos Tájékoztatóban minden feltétel megtalálható. Én most csak néhány praktikus információt emelnék ki, amit a jelentkezőnek is mindenképp tudnia kell:

 • csak határozott időre (legfeljebb 11 hónap) létesíthető, (utána újra igényelhető ugyanarra a személyre – nem-hivatalosan ezt nem szeretik, de jogi akadálya nincs)
 • a jogviszony tartamát naptárilag vagy más alkalmas módon meg kell határozni (közfoglalkoztatási szerződésben),
 • próbaidő nem köthető ki,
 • a rendes munkaidő időtartama napi 4, 6 vagy 8 óra lehet, (nálunk most csak 8-ra volt lehetőség)
 • a közfoglalkoztatott közfoglalkoztatási bérre (77 300 forint) vagy – középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén, ha rendelkezik a munkakör betöltéséhez szükséges végzettséggel és szakképesítéssel – közfoglalkoztatási garantált bérre (99 100 forint) jogosult

Lehetőség van távmunkában, kötetlen munkaidőben dolgozni (bár a papíron más az elnevezése…), ami nálunk kulcskérdés, lévén kisgyermekes anyukák a célcsoport.

+1 fontos info: GYES mellett ugyan lehet dolgozni, de nem közfoglalkoztatásban. Tehát a GYES-ről le kell mondani, illetve (zseniális!) át lehet ruházni apára, nagyira, hogy ne vesszen el a pénz.

A gyakorlatban így működik:

 • A helyi munkaügyi kirendeltségen megmondják, hány főre és most éppen hány hónapra van épp “keret”.
 • Ez alapján leadod az igényedet X főre, X munkakörre. (Akár ott helyben közösen kitöltitek a nyomtatványt.)
 • Mellékeled a “NAV-nullás” igazolást az adótartozás mentességről (ezt bármikor lekérheted, ha a “KOMA-ban” regisztráltatok), az egyesület hatályos Alapszabályának másolatát, és az aláírási címpéldány másolatát.

Jó esetben (általában jó eset van 🙂 ) van beleszólásod, hogy kit szeretnél felvenni, sőt konkrétan kérhetsz bizonyos embereket. Nyilván regisztrált álláskeresőnek kell lennie, hogy kiközvetíthessék – de elég, ha 1-2 nappal korábban kerül a rendszerbe (esetleg direkt a te kedvedért). A kaposvári  munkaügyi központ szerencsére nagyon segítőkész és rugalmas – pl. segítenek a nem épp passzoló végzettséghez is a “papírról” választható feladatkört találni. Ezúton is köszönet nekik!

Ha mindenki megvan, te, vagy a könyvelőd (ugye van?!) bejelenti az alkalmazottat a NAV-hoz még munkábaállás előtt. A hatósági szerződést kiküldi neked a kirendeltség. Majd megkötitek (te, mint közfoglalkoztató és az alkalmazott, mint közfoglalkoztatott) a saját munkaszerződéseteket. Készítesz egy munkaköri leírást, majd kiadod a konkrét feladatokat, és máris kezdődhet a munka!

Hogy csináltam én?

 1. Érdeklődtem a munkaügyi kirendeltségen, hogy van-e keret 100%-os támogatásra (létezik 80%-os is), mennyi időre, hány emberre. Mondták van: akár 4 emberre, de 2 biztos, első körben november végéig, majd február végéig, aztán meglátjuk.
 2. Meghirdettem az álláslehetőséget a saját “kommunikációs csatornáimon”: azaz kiküldtem a Kaposvárimami hírlevelében, és kiposztoltam a FB oldalra.
 3. Az önéletrajzot beküldő jelentkezőknek privát emailben kiküldtem az általam összeállított alkalmassági feladatsort.
 4. Kiválasztottam a 4+1 legjobbat, velük találkoztam személyesen is.
 5. A személyes találkozó után döntöttem. Elintéztük a papírmunkát.
 6. November 1-től munkába állnak a kiválasztottak. Most várjuk a hatósági szerződést.

Persze valójában nem ment ez ilyen könnyedén! 🙂

Rájöttem, mit rövidít a HR: H i d e g v é R….

Először is nagyon sokan jelentkeztek. Elkezdtem olvasni az önéletrajzokat, de rájöttem, fölösleges. Ez alapján legfeljebb 1-2 embert tudnék biztosan kizárni. Úgy döntöttem, minden jelentkezőnek megadom az esélyt a következő fordulóra, az “alkalmasságira”, azaz a feladatok megoldására, hogy megmutassák, mit tudnak. Aztán lesz plusz szűrő a bemutatkozás.

A feladatok között volt pl. hírlevélírás adott témák alapján a Kaposvárimami hírlevelek mintájára, és partnerrel és olvasókkal rövid levelezés.

Hihetetlen, mi minden ki nem derül néhány sorból! A tapasztalt HRókáknak biztos nem kell mondani…

Voltak, aki meghátráltak és önként kiszálltak a versenyből. Voltak, akik küzdöttek, de minek…, könyörgöm!! Voltak, akik becsülettel megtettek minden tőlük telhetőt, de valahogy nem lett elég. És voltak, akik nagggyon jót írtak. Többen, mint négyen…

Úgyhogy itt jött a neheze. Az ő önéletrajzukat hosszan-hosszan nézegettem, hasonlítgattam. Még többet a Facebook profiljukat. A fotók, a posztok rengeteget elárulnak. Ez jó szűrőnek bizonyult. Már csak a “jók” fele maradt.

De velük mi legyen? Neki sok a gyereke, szüksége lenne a munkára. Ő egyedül neveli a gyerekeit – neki azért. Ő iszonyú szimpatikus. Neki ikrei vannak, mint nekem… Őt régóta ismerem. Ő egyedi. Ő laza. Ő nagyon precíz. KIT VÁLASSZAK?

Meg kell keményítenem a szívem. Mint a mentoroknak az X faktorban a mentorház előtt:) Csak 4 szék van… Nem vehetek fel mindenkit. Nem adhatok munkát (kenyeret) mindenkinek. De kinek mondjam, hogy “Sajnálom, nem te…” Ez borzasztó…

Kinyomtattam a doksikat. Tologattam őket jobbra-balra, őrlődtem, vergődtem, mire sikerült kiválasztani négyet. Plusz egyet….

Hát, nem volt jó érzés megírni az elutasításokat. Viszont annál felemelőbb volt gratulálni a “nyerteseknek”, és olvasni a hatalmas örömtől sugárzó válaszaikat!

 A személyes találkozások teljes mértékben beváltották a reményeimet. Okos, kedves, ügyes, talpraesett anyukákat ismertem meg.

 Csak az egyik okozott csalódást, de ott majd’ hanyatt estem :). Azt persze tudtam, hogy ő apuka, de amit és ahogy előadott, arra nem számítottam. Köpni-nyelni nem tudtam, annyira “lehengerlő” volt, a szó nem pozitív (és szerencsére nem is fizikai) értelmében. Erre mondják, hogy nem szeretnék róla beszélni…:) A kisebbségi komplexusból eredő nagyképűség keveredése a férfiúi felsőbbrendűséggel, egy általános frusztráltsággal fűszerezve, hozzá a madárijesztőre akasztott túlméretezett válltöméses zakó, és az egy levegővel tartott eligazítás a székembe szegezett. Rosszindulatú vagyok, tudom, de már az gyanús volt, hogy férfi létére capuccino-t kortyolgatott… Én adtam volna azért neki egy hónap próbaidőt, de szerencsére, állítólag időközben kapott egy jobb ajánlatot. Legyek hálás, hogy szóba állt velem… 🙂

A többiekkel viszont, biztosan tudom, hogy remek csapatot fogunk alkotni!

Most intézzük a papírokat, november 3-án kezdünk. Addig is, az éves terv alapján rendszerezem a Kaposvárimami teendőket is, és személyre szabott munkaterveket készítek. Tünk. Közösen.

15334834-Üzletasszony,-látszó,-nagyon-izgatott---elszigetelt,-mint-egy-fehér-háttér Én pedig ezentúl csak azzal foglalkozom, amit igazán szeretek!

Éljen!!

 

 (Ha még nem tetted, iratkozz fel a blogértesítőmre, hogy azonnal értesíthesselek a legújabb bejegyzésemről! kattints ide!)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!