Miért szeretjük annyira? Mézeskalács – recepttel

Mert minden benne van. Finom… és illatos. Narancs, fahéj, szegfűszeg és méz. Mert a készítése családi program. A legkisebbek is imádják nyújtani, szaggatni, díszíteni. Mazsolával, hántolt tökmaggal, mogyoróbéllel, napraforgómaggal – felét egyenesen a szánkba. Majd izgatottan várjuk, amíg sül, szép aranybarnára. Kié lesz a legszebb? A gyerekeknek a sajátjuk, nekem az övék… Másnap a cukormáz. A figurákra is jut azért…

A gyerekek arcán büszkeség, öröm. Önfeledten végzik az alkotó kreatív munkát, közben szól a Kaláka, ők énekelnek. Kitartó munkájuk eredményét végül szívfájdalom nélkül azonnal befalják!

Éjjel, (mikor máskor?) állhatok neki újra! Mert mézeskalács az kell! Ajtóra, ablakba, falra, fára…

Van egy bevált receptünk:

75 dkg liszt

34 dkg porcukor

2 ek. szódabikarbóna

kevés őrölt fahéj

10 szem porrá tört szegfűszeg

reszelt narancshéj

Összekeverjük. Hozzá:

5 dkg margarin

4 egész tojás

4 ek. méz

Összegyúrjuk. Kis pihenés után 2-3 mm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk. Tojással megkenjük a figurákat, utána díszítjük mindenféle magokkal, mazsolával, feketeborssal. Zsírozott, lisztezett tepsiben közepes fokozaton sütjük. Figyelem! Könnyen el lehet beszélgetni az időt, hamar odaéghet!

Cukormáz:

1 tojásfehérje, 12 dkg porcukor nagyon keményre verve. A lényeg: Ne sajnáljuk az időt arra, hogy legalább 10-szer átszitáljuk a porcukrot, és legalább 15 percig verjük a tojással! Ez a kulcsa az egésznek! Így lehet szép vékonyan írni vele.

Jó alkotást!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »